Българската индустрия отбеляза рекорден ръст през май 08.07 | 19:45

Притеснителни са нарастващите опасения за рецесия през 2023 г. в САЩ и Европа, коментират експерти

От iNews

През май българската индустрия отчита пореден рекорд  - спрямо април индексът на промишлено производство се увеличава с 1.4%, а в сравнение с май 2021 г. ръстът е 20.2%.

"Това е най-високият индекс на производството, отчетен откакто има данни. За да не стават грешки уточнявам, че става въпрос за реално производство, не за оборот (оборотът, разбира се, също е изключително висок).
Практически всички отрасли отчитат растеж през май. Преработващата промишленост расте с 21.1% на годишна основа, добивната с 18.5%, а енергетиката с 14.1%", коментира във Фейсбук икономиститът Георги Ангелов.

Той посочва, че и всички подотрасли на преработващата промишленост отбелязват растеж с едно-единствено изключение, където се отчита незначителен спад - обработка на кожи и производство на обувки. Най-висок растеж се наблюдава в производството на електроника, напитки, облекло, превозни средства, ремонт и инсталиране на машини и оборудване. Бързо расте производството на инвестиционни продукти, енергийни продукти, потребителски недълготрайни продукти, както и дълготрайни продукти.

През май строителството нараства с 5.8% на годишна основа, най-вече заради сградното строителство. Търговията на дребно леко се забавя, но продължава да отчита солиден реален растеж на годишна основа (5%), което е забележително предвид инфлацията, смята икономистът.

"Говорейки за инфлацията, цените на едро са се повишили с 0.4% през месец май спрямо април, но цялото повишение е при износа. Цените на едро за вътрешния пазар са практически непроменени на месечна база", отбелязва още Георги Ангелов.

"Всичко това е положително и оборва някои песимистични прогнози, но въпросът е колко дълго ще продължи? Българският бизнес вече има яснота и предвидимост за цената на тока до края на годината, което му дава много по-голяма сигурност и конкурентност, а и ограничава инфлационния натиск от енергийния шок в Европа. Това ще даде възможност на бизнеса да вдигне заплатите, така че да не се стигне до голям спад в потреблението", коментира икономистът.

Според него обаче са притеснителни нарастващите опасения за рецесия през 2023 г. в САЩ (заради рязко вдигане на лихвите), а евентуално и в Европа (при изостряне на енергийния шок през зимата). "Една рецесия в САЩ не е само лоша новина, защото тя ще свали инфлацията и цените на суровините, което ще повлияе антиинфлационно в глобален мащаб. Но евентуален недостиг на газ в Германия през зимата може да доведе до временно затваряне на производства и съответно рецесия, която ще се отрази и на търговските партньори (на някои положително, на други отрицателно). При скъп газ и ток съответно и инфлацията ще продължи да е висока в Западна Европа през зимата. Тези сценарии, разбира се, на този етап въобще не са сигурни, но трябва да се следят с повишено внимание", смята икономистът.

Изтончик: "Сега"

Водещи

Най-четени