В ДКЕВР се облажили от въвеждането на такса достъп за ВЕИ-тата 03.04 | 12:27

Прокуратурата започва куп наказателни производства в сферата на енергетиката

От Христина Рафаилова

Наказателно производство е заведено срещу шефа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов за това, че е ощетил Националната електрическа компания (НЕК) със 189 000 лева.

Също така срещу него е заведено и дело за това, че е сключвал неизгодни договори като шеф на холдинга, който е принципал на НЕК. Това стана ясно след проверките, направени от прокуратурата в трите ЕРП-та, НЕК и БЕХ.

Вследствие на това бившият състав на енергийния регулатор (ДКЕВР), начело с Ангел Семерджиев, също ще бъде подведен под отговорност заради въвеждането на такса достъп за производителите на зелена енергия.

Според държавното обвинение регулаторът е получил имотни облаги заради това си решение.

Сред клиентите на прокуратурата ще бъдат длъжностни лица от енергийното министерство, тъй като са пропуснали да приберат държавния дивидент от печалбата на ЧЕЗ. Печалбата на дружеството е била над 590 милиона лева, а държавния дял в него беше 33%.

Наказателно производство ще бъде заведено и срещу ръководството на НЕК от 2001 до 2012 година заради сключените дългосрочни договори с ТЕЦ-овете "Марица Изток" 1 и 3, които са една от основните причини за скъпия ток.

Наказателно производство срещу неизвестен извършител е образувано заради това, че ЧЕЗ са възлагали обществени поръчки, като "леко са заобикаляли закона", заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Същевременно заместник градският прокурор на София Роман Василев съобщи, че дружеството EVN е декларирало технологични разходи между 11 и 12% от цената на тока, но изненадващо енергийният регулатор е одобрявал 15%.

От държавното обвинение са установили, че това ЕРП не е извършило никакви нарушения.

Водещи

Най-четени