Токът поскъпва с около 25% при либерализация на пазара 03.04 | 11:45

Да отпаднат решенията на ДКЕВР за такса достъп, искат от фотоволтаичната асоциация

От Десислава Янкова

Токът ще поскъпне с около 25% при либерализация на пазара. Това заяви Владимир Аличков, член на УС на Българската фотоволтаична асоциация.

Причината е, че в момента се работи под себестойност - затова и при освобождаване на пазара е нормално цените да тръгнат нагоре, обясни Аличков.

По думите на Никола Николов от асоциацията цената на тока трябва да отговаря на реалните разходи за пренос и доставка до потребителите. Това ще доведе до поскъпване на електроенергията, но би трябвало да стимулира държавата да подпомогне най-бедните, каза Николов.

Той обясни, че държавата разполага със 100 млн. лв. на сметка, като средствата са от продажба на спестени квоти въглеродни емисии. Според него парите могат да отидат за помощ на социално слабите групи.

От бранша поискаха още да паднат незаконните решения на ДКЕВР за такса достъп, което от своя страна би улеснило и либерализацията на пазара.

Също така от асоциацията настояват държавата да стимулира онези централи, които работят на въглища. Така според тях ще се запазят и работните места в мините.

От Българската фотоволтаична асоциация посочиха още, че вече има опити за ограничаване на фотоволтаици от ЕСО. Даже вече има информация за спиране на централа от ЕСО - Юг в източна България.

Това обаче било незаконно, защото не представлявало заплаха за енергийната система на страната.

Според Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, от 3 г. се спират ветроенергийни паркове в България. В момента е ред на фотоволтаиците, а най-вероятно след 2-3 месеца ще са водните централи.

От бранша бяха категорични, че проблемите в сектора се дължат на лоша политика, която през 2010 г. е довела до дефицит, а към март 2013 г. - до свръхпроизводство на електроенергия.

Водещи

Най-четени