В Москва доволни от преговорите със София за дълга на НЕК 13.10 | 18:33

Разчитаме да получим парите си до края на годината, зам.-шефът на „Росатом“

От iNews.bg

Москва е доволна от работата с българските власти около изплащането на дълга на НЕК към "Атомстройекспорт". От държавната корпорация "Росатом" обявиха, че приветстват стъпките на нашата страна, насочени към създаване на необходимите условия за най-бързо изпълнение на решението на Арбитражния съд по отношение на проекта за АЕЦ "Белене", в частност и приемането на закон за отпускане на заем на НЕК, с който компанията да покрие задълженията си.

Освен това в "Росатом" очакват всичко това скоро да доведе до успешна развръзка на казуса. "Ние разчитаме, че паричните средства ще бъдат изплатени до края на годината", отбеляза заместник-генералния директор на компанията Кирил Комаров.

Днес в Москва се състоя среща между него и нашия министър на енергетиката на България Теменужка Петкова. В хода на срещата бяха обсъдени конкретни въпроси, насочени към най-бързо изпълнение на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева по отношение на АЕЦ "Белене", съгласно което НЕК е длъжна да изплати на "Атомстройекспорт" сумата от 620 млн. евро загуби заради спиране на строителството на АЕЦ "Белене" на сума 620 млн. евро. Страните се договориха да положат в близко време всички необходими усилия за изпълнение на решението на съда в най-кратки срокове. Теменужка Петкова обяви, че страната ни изчаква отговора на Брюксел по отношение на държавния заем, който правителството възнамерява да отпусне на НЕК. Според нея той трябва да дойде до 2 месеца.

Водещи

Най-четени