В писмото на ЕК за БЕХ нямало нищо конкретно 04.12 | 10:54

Започването на процедура не означава, че е установено нарушение, каза шефът на холдинга

От Ралица Стоянова

"В писмото от Европейската комисия няма нищо конкретно. Започването на процедура не означава, че е установено нарушение, а че делото се гледа приоритетно". Така изпълнителният директорна Българския енергиен холдинд (БЕХ) Михаил Андонов коментира писмото на ЕК за евентуална злоупотреба на БЕХ с доминиращите му позиции на пазара за електричество.

Той обясни, че в момента БЕХ изпълнява предписанията на ЕК и разделя НЕК и Електроенергийния системен оператор. Разделянето на двете дружества ще приключи през февруари-март 2013 година.

"Ролята на регулатора ще бъде важна и отговорна. Ако НЕК остане основен балансьор на пазара, не може да покрие разходите за балансирането, ако не получи по-добра цена. Всички производители, които продават електроенергия на търговците, печелят в този процес. Това показват и търговете. В момента търсенето е по-малко и има снижение на цената, но за 2013 г. очаквам добра цена, с която дружествата ще подобрят параметрите", каза Андонов пред БНР.

Той обясни, че спадът е резултат от кризата – Гърция е намалила доста потреблението, другите съседни страни – също. "При новите зимни условия се надяваме търсенето да се увеличи. Дружествата са готови за зимата и се надяваме да няма прекъсвания", каза шефът на БЕХ.

 

Водещи

Най-четени