Новата цена на газа е "конфиденциална информация" 09.11 | 17:55

И продавачът, и купувачът са доволни, казват от "Газпром"

От Ралица Стоянова

Ако Българскят енергиен холдинг (БЕХ) не приеме окончателно инвестиционно решение за "Южен поток" до 15 ноември 2012 година, дружеството ще дължи на "Газпром" сумата от 70 млн. долара. Тя представлява връщане на предоставената отстъпка от цената на газа.

Това обяснява министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в сряда, става ясно от стенограмата на последното заседание на МС. Не става ясно обаче защо се предвижда връщане на сумата, отговаряща на отстъпката, след като тя все още не е получена.

България и Русия вече са се договорили за цената на природния газ в новия директен договор за доставка, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2013 г. Това съобщиха в Москва говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов и ръководителят на Департамента за развитие на проекта "Южен поток" Леонид Чугунов, пише Econ.bg.

Според тях "Газпром" и "Булгаргаз" са постигнали споразумение за новата цена на руския газ за България. Колко ще бъде тя обаче те категорично отказаха да съобщят. Това е конфиденциална информация", заяви Куприянов, но допълни, че цената на синьото гориво все пак ще бъде добра за България. "И продавачът, и купувачът са доволни", коментира Куприянов.

По-рано Добрев заяви, че е убеден, че "ще постигнем по-добри условия от отстъпката от 11%", която влезе в сила от 1 април и важи до края на годината. 

България и Русия трябваше да подпишат договора за "Южен поток" днес, но събитието се отложи заради Деня на траур у нас.

Водещи

Най-четени