В четвъртък подписваме за "Южен поток" 12.11 | 15:10

Добрев увери, че България няма финансов ангажимент от 500 млн. евро по проекта

От Ивелина Георгиева

В четвъртък България ще подпише окончателно инвестиционното решение за проекта "Южен поток". Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Много други държави също взимат своите решения в момента и всички те, с изключение на България, след днес ще са взели своето инвестиционно решение, подчерта министър Добрев.

Той уточни, че днес се очаква инвестиционното решение на Словения, Италия и Франция относно морската част. До четвъртък, когато ще вземем инвестиционното си решение по "Южен поток", България ще трябва да уточни и параметрите по новия газов договор.

За президента Плевнелиев е важно за проектът да има общоевропейска позиция, защото много европейски държави имат интерес да участват в него и е добре да съгласуват позициите си предварително. "За мен е много важно от политическа гледна точка да продължим да полагаме усилия и да приотизираме южния газов коридор", заяви президентът.

По думите му това е един акт на солидарност към проект, който ще доведе до истински акт на диверсификация.

Държавният глава приветства усилията на правителството интерконекторите също да се случват бързо. Според него това е много важно, защото "Южен поток" е проект, който диверсифицира правата, но не и доставчика. Интерконекторите са изключително важни, за да се върже българия към Румъния, Гърция, Турция и Сърбия, допълни Плевнелиев.

"Политически аз изразих ясно своето мнение, че съм "за" проекта "Южен поток", коментира президентът. Оттам нататък Плевнелиев посочи, че за него е важно министър-председателят, правителството и БЕХ да структурират проекта добре и изцяло в техните правомощия да го направят по начина, по който преценят, защото те носят изпълнителната отговорност за това.

Плевнелиев уточни, че не е негова задача като президент да влиза в конкретни детайли, цифри и параметри на проекта, а за неговия е важен модела на политическо послание за прозрачност и етапност на информиране.

Енергийният министър Делян Добрев увери, че България няма финансов ангажимент от 500 млн. евро по проекта "Южен поток", защото още през август сме подписали документ, в който нито БЕХ, нито българската държава се ангажират да дават корпоративни и държавни гаранции или да участват със средства в проекта.

"Южен поток" на територията на България ще бъде финансиран изцяло с проектно финансиране, уточни Добрев.

Водещи

Най-четени