Валутен борд и инфлация предстоят за всички държави в ЕС 07.12 | 16:23

Запазването на еврото на всяка цена може да доведе до разпадане на ЕС, смятат икономисти

От Ивелина Георгиева

Всяка държава от Европейския съюз (ЕС) ще влезе в свой валутен борд. Това каза пред iNews председателят на Софийската търговско-промишлена камара Георги Чернев. Той заяви, че България отдавна е във валутен борд и има национална гордост от този факт, но другите страни ще го преживеят трудно.

Валутният борд налага строга фискална и бюджетна дисциплина, което ще се отрази зле на страните, свикнали да имат сериозни бюджетни дефицити, допълни Чернев.

Според него като контрол в тази сфера предстои да се засили ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Икономистът коментира, че дълговата криза в еврозоната може да бъде стопена само чрез инфлация и обезценка на еврото, посочи икономистът. Прогнозата му е, че инфлацията ще достигне около 10%, което не е никак малко, и всички страни от еврозоната ще бъдат засегнати.

По време на експертната кръгла маса за еврозоната и мястото на България в този съюз, организирана от Софийската търговско-промишлена камара, икономисти изказаха своите очаквания, че в ЕС ще има масово покачване на лихвите - с между 1 и 2%, което ще повлияе на бизнеса и ще свие още потреблението.

"Покачването на процентите неминуемо ще се случи и в България, защото всички страни от еврозоната са като скачени съдове", коментира Чернев. Той обясни, че нашата база на лихвен процент е по-висока, защото пазарът е малък, а рискът - голям.

Потреблението в еврозоната тепърва ще се свива, защото хората ще станат по-пестеливи и ще започнат да мислят, от какво да спестяват, за да запазят стандарта си, допълни още той.

С падането на стойността на еврото, съответно оттам и на българския лев, ще се оскъпи вносът на суровини като петрол и газ. Това ще доведе след себе си поскъпване на всички стоки, прогнозира Чернев и допълни, че всички тези негативни показатели ще доведат до социално напрежение.

Той е на мнение, че в създалата се ситуация трябва да се помисли как да се спасят най-бедните слоеве от населението – пенсионерите, тъй като те ще бъдат най-потърпевши. Трябва да се предприеме компенсаторна политика спрямо доходите им като поне с 10% се увеличат пенсиите, сочат препоръките на експерта.

Потреблението на пенсионерите е важно, защото те не инвестират парите си, а ги вкарват директно в потреблението, обоснова думите си той.

"Влагането на пари в пенсии води до оживление на икономиката", коментира Чернев.

Той е на мнение, че предстоят трудни години за страната ни и еврозоната, но те могат да бъдат направени по-поносими за най-бедните.

Стимулиращ ефект върху икономиката на страната ще има тогава, когато вътрешното търсене започне да се покачва благодарение на външното търсене, каза икономистът Евгени Кънев.

По думите му Европа предлага големи инвестиционни възможности на страните с големи кешови резерви като Китай и Южна Корея, а тяхната политика е насочена да се възползват от създалата се икономическа ситуация на Стария континент като придобиват активи с дългосрочно стратегическо значение за тях.

В тази връзка трябва да успеем да привлечем големия азиатски интерес, който да минава през страната ни, докато гледа към Европа.

Кънев подчерта, че България е интересна за азиатските страни в сектора на енергетиката, защото дава възможност да бъде използвана като поле за тестване на техните технологии в сектора.

Според Кънев подхода на Меркел и Саркози ще доведе до разпадане на Европейския съюз, за сметка запазване на еврото на всяка цена.

"Бъдещето на Европа не може да мине без сътресения", каза още той.

За него много е вероятен вариантът Гърция и някои други държави да напуснат еврозоната, поради икономическата невъзможност да останат в нея.

Водещи

Най-четени