Вандали обрали 27 трафопоста в столичния кв. „Люлин“ 08.05 | 12:38

Задигнати са предимно медни кабели, което е причинило и прекъсванията на тока

От iNews.bg

27 обрани трафопоста в столичния район "Люлин" са установили от "ЧЕЗ Разпределение". Компанията е извършила извънреден обход на съоръженията в почивните дни в микрорайони 6 и 7 на столичния квартал "Люлин". Поводът е бил нерегламентирани прекъсвания на електрозахранването. При обхода в 27 трафопоста е установена липсата на медни елементи, част от съоръженията. Проверката ще продължи във всички микрорайони.

"Мрежата, която захранва район Люлин в София е кабелна, подземна и изцяло обновена. Това не предполага чести смущения на електрозахранването без външна намеса. Ето защо, когато регистрирахме прекъсвания на електрозахранването, направихме сериозни анализи. След като не открихме причина за тях, стартирахме извънреден обход на съоръженията. Само през почините дни открихме 27 обрани трафопоста. Очевидно не става въпрос за единични случаи, а за престъпна група, която само за дни е проникнала в много наши съоръжения", каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България".

Компанията е подала сигнал в МВР за кражбите и е стартирала подмяна на липсващите елементи в трафопостовете. Същевременно се планира монтиране на сигнално-охранителна техника на най-уязвимите съоръжения.

Във връзка със случая, който далеч не е прецедент, "ЧЕЗ Разпределение" призовава за пореден път институциите да помогнат за защитата на обществото, за по- строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления. Компанията моли клиентите да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес klienti@cez-rp.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.

Водещи

Най-четени