Вещиците израстват по-бързо в кариерата 07.06 | 11:41

Шефът трябва да е строг, дори да носи високи токчета

От Филипа Тодева

Забравете усмивките, слагайте вещерската шапка и хоп – на работа. Това трябва да направите, ако искате да израснете по-бързо в кариерата. Обобщението идва от изследването на учени от Германия, които установили, че за милите дами е по-трудно да получат повишение, пише Daily Mail.

Дори и най-работливите представителки на нежния пол имат своя таван на служебно израстване поради наложилите се стереотипи на неравнопоставеност на половете на работното място на високите управленски нива.

Проф. Изабел Валпе, чийто екип осъществил изследването, смята, че компаниите изискват босовете да се държат като босове, дори когато са на високи токчета.

Дамите кандидат-шефки показват умения във воденето на преговори и в изготвянето на стратегии. Но анкетираните масово предпочитат мъже началници.

Уменията на кандидатите от женски пол са подценявани в полза на придобити стереотипи. От шефовете се очаква да са агресивни и доминантни.

Стереотипът диктува, че мъжете по презумпция ще бъдат по-строги и взискателни към своите подчинени - именно поради тази причина благите жени отпадат от състезанието, допълва БТА.

Водещи

Най-четени