Взимали сме кредити за средно 12,5 хил. лв. миналата година 02.01 | 12:27

Изтеглили сме повече, но по-малки ипотечни кредити

От Ралица Стоянова

През миналата се запази средният размер на изтегления потребителски кредит - 12 500 лева, както и срокът, за който той се изплаща – 8 години. Това сочи анализ на "УниКредит Булбанк".

Въпреки че годината беше трудна, все пак беше отчетен минимален ръст на ипотечните кредити спрямо 2011 г. Една от основните тенденции, наблюдавани през 2012 г., е приближаване на лихвените нива по ипотечни кредити в лева и евро и увеличаване на броя отпуснати ипотечни кредити в лева спрямо тези в евро.

Средният размер на ипотечните кредити намаля от 75 хил. лева през 2011 г. до 68 хил. лева през миналата година. Това е резултат от продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години, както и понижаване на цените на имотите. Високата безработица и ниските доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост, отчитат от банката.

През 2012 г. се запази средният срок, за който се теглят ипотечните кредити - 22 години. Поради по-ниските доходи у нас голяма част от клиентите продължават да теглят кредитите си за дълъг срок, за да облекчат месечния си бюджет с по-ниски месечни вноски.

 

През 2012 г. сделки с имоти, финансирани с ипотечен кредит, се осъществяваха основно в областните градове. Спадът на пазара на имоти засегна предимно сегментите на ваканционните имоти, офисите и търговските площи, докато при жилищния пазар се наблюдаваше активизиране на купувачите.

През 2012 г. търсенето на жилища в средния ценови сегмент се засили за сметка на ниския сегмент. Очакванията са тенденцията да се запази и през тази година.

Водещи

Най-четени