Вижте кой е най-богатият човек на всички времена? 22.02 | 11:26

Любопитно проучване дава изненадващ резултат

От Георги Георгиев

Мислите си, че Бил Гейтс е най-богатият човек, живял някога? Оказва се обаче, че това не е така. Състоянието на създателя на Microsoft днес се оценява на 67 млрд. долара. Това обаче не го прави най-богатия човек в историята, пише Washington Post.

Известният мексикански магнат Карлос Слим също е спряган за оглавяване на тази "класация". Неговото богатство се равнява на 73 млрд. долара, което е с около 9% повече от това на Гейтс.

Името на известния политик Марк Крас, живял по времето на Римската империя, също се споменава, когато стане дума за най-богатите хора в историята. Смята се, че той е притежавал над 200 млн. сестерции (древна римска монета). Джон Рокфелер пък е притежавал над 1,4 млрд. долара през 1937 г.

Сравняването на тези суми обаче предизвиква редица проблеми, заради времевите и географски различия. Особено голямо предизвикателство е да се конвертират сестерции в долари. Трудно е и да се сравнят богатствата на Рокфелер с тези на Бил Гейтс, както и неговите с тези на Карлос Слим. Създателят на Microsoft например може да си купи много по-малко неща в САЩ, отколкото Слим в Мексико.

Същественият въпрос в случая е не колко пари притежават тези хора, а какво могат да си купят с тях, в зависимост от това къде и кога са живели. Имайки предвид това, икономистът Бранко Миланович е направил експертно сравнение на богатствата на тези личности, за да определи кой всъщност е най-богатият човек в историята на света.

Отговорът на Миланович е, че пръв по-богатство в световната история всъщност не бил нито Бил Гейтс, нито Джон Рокфелер, а Карлос Слим. Вижте аргументите му в Econ.bg.

Водещи

Най-четени