Виртуалната валута вече и у нас 10.01 | 07:45

Биткоените стават легитимно разплащателно средство

От Цанка Донкова

Виртуалната валута биткойн (bitcoin) вече ще може да се използва и в България. Една от най-големите български платформи за онлайн магазини обяви, че платформата ѝ ще приема и разплащания с валутата, съобщава в."Стандарт".

По този начин много търговци, които нямат допирни точки по между си и използват платформата на компанията, за да продават продуктите си в онлайн, вече ще могат да добавят и опция за разплащане чрез виртуалната валута.

"Биткойнс започнаха да променят досега познатата концепция за виртуални разплащания и тази тенденция ще се задълбочава. Дали виртуалните пари ще се наложат като платежно средство, за момента е спорно, но интернет магазините са естествената среда за опериране с тази валута", заяви Петър Михайлов, съосновател на платформата за онлайн магазини.

Виртуалната валута bitcoin е създадена преди 5 години, но бе призната едва преди месец от Министерството на правосъдието на САЩ като "легитимно средство за обмяна". Друга държава, която е признали виртуалната валута е Германия. Там бр постановено да се плаща ДДС за всички сделки, платени с биткойни. В Китай пък новата валута навлиза активно при сделките с имоти.

За създател на биткойн се счита Сатоши Накамото. Въпреки това не е ясно дали това е един човек и ако е, дали е истинското му име. До сега никой не го е виждал публично.

Виртуалната валута обаче се развива доста бързо. Поо непотвърдени данни гигантът eBay също обмисля възможност да приема плащания с биткойни. Общо 11 млн. биткойна са пуснати в обращение в момента. До 2040 г. общият им брой се планира да достигне 21 млн.

Водещи

Най-четени