Витошка стана европейски рекордьор по поскъпване 30.04 | 10:16

Наемите на столичната търговска улица се върнаха на нивата си отпреди резкия спад

От Георги Георгиев

Столичният булевард "Витоша" отбеляза своеобразен рекорд. Наемите на първокласните площи по главната търговска улица на София поскъпнаха с рекордно темпо, отбелязвайки най-високият ръст в Европа за първото тримесечие на годината. Това сочат данни на международната консултантска компания Colliers International, цитирани от Econ.bg.

Така в края на първото тримесечие средният наем се е повишил с 48% на годишна база и с 23% за шест месеца до 37 евро за кв. м. Това обаче представлява завръщане към нивата от предходни години след резкия спад на наемите през 2012 - 2013 г.

Софийският булевард зае 22-ро място през 2005 г. в класацията за най-скъпите търговски улици в света. С настъпването на кризата обаче"Витошка" се измести на 59-та позиция. Отчасти това се отдаваше и на строителството на метрото и ремонтните дейности по търговската улица.

След приключването им булевардът запазва позициите си, наемните нива спряха да падат главоломно, промени се и профилът на търговците. "Витошка” е все по-предпочитана от собствениците на заведения и брандове от по-ниска ценова категория, пише "Монитор".

Сред най-достъпните дестинации за търговците са водещите търговски улици в столицата на Латвия - Рига, и на Литва - Вилнюс, където наемът на кв. м площ на месец достига съответно 35 и 38 евро. В Братислава (Словакия) наемът на кв. м търговска площ на главната търговска улица струва 40 евро, в Букурещ (Румъния) – 75 евро, а във Варшава – 90 евро.

Най-скъпата търговска улица в Европа e Old Bond Street в Лондон, където квадрат търговска площ струва 908 евро на месец. След нея се нарежда Bahnhofstrasse в Цюрих, с наем на кв. м на месец от 649 евро, а на Champs Elysees в Париж кв. м площ се арендова за 583 евро. Челната петица се допълва от Via Monte Napoleone в Милано, където наемът на кв. м търговска площ излиза 580 евро месечно, и "Столешников переулок” в Москва - 511 евро/кв. м.

Някои от пазарите отчетоха спад в наемните нива на главните търговски улици. Въпреки високите продажби и стабилното търсене от страна на международни оператори Истанбул, например, отбеляза значително понижение на наемните нива както на средногодишна, така и на годишна база. Спадът е свързан с влошените позиции на турската лира спрямо еврото и щатския долар.



Водещи

Най-четени