Внасят в МС проекта за подпомагане на най-бедните у нас 24.02 | 19:50

Парите ще се получат еднократно в края на отоплителния сезон

От Петя Бързилска

На следващото заседание на Министерски съвет ще се внесе проект за еднократно подпомагане на хората с най-ниски доходи в края на отоплителния сезон. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след края на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Социалните партньори единодушно одобриха мярката.

Най-бедните българи ще получат по 30 лв. помощ.

От средствата ще могат да се възползват около 270 хил. граждани, получаващи целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014, съобщават от правителствената пресслужба. Еднократна помощ ще получат и лицата и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. минималния доход за отопление или защото не са имали пълна шестмесечна регистрация в бюрата по труда.

Под председателството на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова НСТС разгледа предложения за промени в две наредби – за професионалните заболявания и за пенсиите и осигурителния стаж.

Решено беше дискусиите по тях да продължат в комисиите към Националния съвет за изчистване на противоречията между страните.

Сред спорните въпроси е възможността наследниците да заплатят осигурителния стаж на наследодателите си за времето, когато те са учели във висше или полувисше училище, за да могат да получават наследствена пенсия. Предложението за текста е на Националния осигурителн институт.

"Това трябва да се обсъди още веднъж преди окончателното му разглеждане, защото става въпрос за своеобразно смесване между социално осигуряване и социално подпомагане”, коментира министър Адемов.

Водещи

Най-четени