Връщаме онлайн покупките без обяснение 06.06 | 09:40

Правилата ще са еднакви за целия Европейски съюз

От Симеон Досев

Потребителите ще могат вече да връщат всички стоки, купени по интернет, по телефона или по пощата в 14-дневен срок, без да дават никакви обяснения. Това ще стане факт с промени в законодателството, които влизат в сила на 13 юни.

Има нова европейска директива, която обединява четири стари документа, като най-важната промяна е постигането на максимално хармонизиране и правилата ще бъдат еднакви в целия Европейски съюз, коментира директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов, цитиран от вестник "Монитор".

Това означава, че с новите промени българите вече могат спокойно да пазаруват от всяка една държава от ЕС, избирайки най-добрия търговец и най-добрата цена.

Промените в нашето законодателство са приети на първо четене и се очаква народните представители на гласуват окончателно текстовете през следващата седмица.

Разходите по връщането на стоката ще се поемат от купувачите, но търговецът задължително трябва да ги информира за чия сметка ще бъде разнасянето на продуктите. Ако пропусне тази информация, той сам ще се нагърбва с тези разходи.

При връщане на дефектна стока потребителят ще може да се възползва от правото на двегодишна гаранция, която задължава търговеца да поправи или замени безплатно повредените вещи.

По думите на Игнатов все по-често срещани са случаите на измамени хора, които си пазаруват коли, трактори или каравани онлайн. Оказва се, че годишно има поне 10-15 подобни случаи.

По отношение на хората, които пък желаят да си донесат деликатес от чужбина за подарък, от Европейския потребителски център предупреждават, че те трябва да се съобразят с някои от условия. Абсолютно забранено е например да се внасят нетрайни храни от страни извън ЕС. Само ако се прибирате от Фарьорските острови, Грен­ландия или Исландия, имате право на до 10 кила определени продукти от животински произход, бе­­бешко мляко на прах, детски и специални храни или специални храни за домашни любимци, необходими по здравословни причини.

Водещи

Най-четени