Връщат по-бързо ДДС на фирмите отличници 22.02 | 17:25

фирмите, които покриват златния стандарт, си взимат данъка за 10 дни

От Ралица Стоянова

Фирмите, които покриват златния стандарт на агенцията за приходите, ще получават обратно надвнесения от тях данък върху добавената стойност в срок до 10 дни след подаване на искане за възстановяване.

Това е само едно от облекченията за коректните към държавата дружества, които съвестно спазват данъчното и осигурително законодателство, информират от НАП. 

Освен ускореното възстановяване на ДДС, дружествата, които покриват критериите за златен стандарт, ще получат и преференциално обслужване в офисите на НАП в страната. Те ще бъдат проверявани по-рядко, ще се радват на персонално съдействие при получаване на методическа помощ при прилагане на законодателството.

В допълнение на всичко това, всички ревизии и проверки на "златните" клиенти на приходната агенция ще се провеждат само на място в предприятието, като това ще намали административната тежест, ще облекчи фирмите и ще съкрати техните разходи.

Критериите за покриване на изискванията на златния стандарт са: да имат регистрация по Закона за ДДС, която да не е прекъсвана; да осъществяват комуникация с НАП предимно по електронен път; да нямат наказателни постановления; да не са в несъстоятелност или ликвидация; да са на печалба през предходните три години; да липсват данни за рисково поведение и др.

Условието е всяка фирма през всяка една от предходните три години да е подала най-малко четири искания за възстановяване на ДДС на обща стойност над 1,2 млн. лв. годишно.

Водещи

Най-четени