Все пак ще облагат лихвите по депозитите ни с данък 10.10 | 15:18

Той ще бъде 10%, потвърди финансовият министър Симеон Дянков

От Ивелина Георгиева

Данък върху лихви по депозиите ни в банки все пак ще има. Промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат доходите от лихвите по влогове и депозити в търговски банки да бъдат изключени от обхвата на необлагаемите доходи. Това потвърди самият финансов министър Симеон Дянков.

Лихвите ще се облагат с дънък от 10%.

"България е единствената страна, в която няма данък върху лихвите върху депозитите на физически лица”, заяви Дянков. Той определи като страннен факта, че  този доход досега не е облаган.

Ако дадено физическо лице има около 20 хил. лева депозит, а лихвите в България са около 4%, това означава лицето да плаща по 80 лева на година, даде пример финансовият министър.

Идеята за облагането на лихвите по депозитите се появи в медийното простраство на 21 септември. От финансовото министерство опровергаха информацията. По-късно същия ден те се самоопровергаха като заявиха, че обсъждане може и да е имало.

Такъв данък би намалил спестяванията, коментира тогава пред iNews икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков. Той определи идеята като "вредна".

Депозитите на гражданите надхвърлят 34 млрд. лева, сочат последните данни на БНБ. Върху тези пари трезорите на година начисляват лихви за около1,8 - 2 млрд. лева. В момента банките плащат по депозитите годишна лихва между 3 и 7% според срочността.

Водещи

Най-четени