Всяка трета фирма не си плаща дълговете 24.04 | 19:06

Средно по 100 хиляди лева губи всяка компания годишно от несъбрани вземания

От Георги Георгиев

Една трета от българските компани бавят плащанията още в първата седмица след падежа. Срокът, който партньорите им дават е двумесечен, но търпението стига и до седем месеца. Това сочат данните от проучване на Асоциацията на агенциите, които събират фирмени дългове, цитирано от БНР.

Според анализаторите несъбраните вземания допринасят за загуби от средно по 100 хиляди лева за всяка българска компания.

За да се справят със ситуацията по-голямата част от българските компании вече проучват своите клиенти - по интернет, с препоръки и дори по кредитни отчети, а 80% от фирмите подписват и двустранни договори, с които гарантират вземанията си.

"Има сектори - туризъм, транспорт, логистика, това са основно преобладаващите сфери, в които срещаме проблеми на компаниите при работата и с партньорите от Гърция, Италия и Румъния", посочва Светла Петрова, един от авторите на проучването.

Много често причина за забавяне на плащанията е пренебрегваният приоритет, допълва председателят на асоциацията Райна Миткова.

"Бизнесът има своите приоритети. Парите са винаги оскъден ресурс. Ако ние не показваме на клиентите си да взимаме своите пари, въобще няма да ни платят", допълва тя.

Най-добър е резултатът от намесата на колекторските фирми в първите месеци след възникването на просрочието, но заради лошия имидж и липсата на регламентация на този тип услуги те са рядко търсени от бизнеса.

Водещи

Най-четени