Всяко второ домакинство у нас е изпитало затрудненията на кризата 11.04 | 11:34

В повечето случаи обаче проблемите са имали само временен характер

От Деляна Петкова

Натискът на икономическата криза върху домакинствата остава висок, въпреки появата на сигнали за начало на възстановяването. От началото на миналата година почти всяко второ домакинство е било засегнато от негативните ефекти на кризата, но в повечето случаи тези затруднения са имали временен характер.

Едно от всеки десет домакинства обаче е изпаднало в трайно затруднение, от което не може да се измъкне.

През март 2011 година делът на домакинствата, които заявяват, че са засегнати от кризата, намалява до 23% от близо 29% година по-рано.

Това сочат предварителните анализи на данните от национално представително проучване на домакинствата в страната, осъществено съвместно от Институт "Отворено общество" - София и Световната банка.

Анализът на данните показва, че равнището на бедност се задържа устойчиво на високо за ЕС равнище - малко над 21%. Две трети от домакинствата споделят, че едва свързват двата края, а около 5% затъват в дългове.

Линията на бедност, изчислена по метода на Евростат е 246 лева на човек от домакинството. Заради недостиг на средства всяко трето домакинство е принудено да пести, като ограничава потреблението на основни хранителни продукти, а всяко пето се лишава от необходими лекарства. Сред най-бедната 1/5 от домакинствата над половината са намалили консумацията на храни, а всеки пети пропуска хранения поради липса на средства.

Като цяло, сигналите за усещане на домакинствата за излизане от икономическата криза остават противоречиви. Делът на домакинствата, чиито доходи спадат, е намалял в сравнение с началото на 2010 г.

Делът на тези, които принудително работят по-малко също е намалял в повечето сектори, с изключение на строителството, търговията на дребно и ремонта на автомобили.

Водещи

Най-четени