Възлагаме обществени поръчки като в Германия 23.10 | 18:21

Немският модел ще ни струва много по-евтино

От Десислава Маданска

Ако не възприемем германския модел за възлагане на обществени поръчки в строителството, рискуваме да продължим да строим некачествено и скъпо. Това предупреди министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. По време на заседанието на ресорната парламентарна комисия министърът посочи, че за магистрала в България строителството на километър излиза 8,7 млн.евро, а в Германия - между 4 и 6 млн. евро.

Данов обясни, че предимството от възприемането на такава система е, че независимо от намалените средства от ЕС, тези пари ще ни стигнат и ще ни останат да реализираме съществени проекти в страната.

Той посочи още, че се обмисля кадастърът и регулацията да са едни и същи, както  това е в други европейски страни. За изработване на кдастрални карти са заделени около 10 млн. лв. от проектобюджета, добави БТА.

Във ведомството вече има внесени 4 проекта, които са на стойност над 10 млн. лв. Основно са за пречиствателни станции, като един дори е с еврофинансиране.

Министърът съобщи, че 25% от общините имат общи устройствени планове и добави, че за следващата година са предвидени за целта 5 или 6 млн. лв. в бюджета за следваща  година - средно за 50 - 60 общини, като парите ще се дадат целево.

Водещи