Газпром придоби 50 процента от Южен поток България АД 16.12 | 13:12

Руско-българското дружество за реализацията на газопровода бе регистрирано в София

От Любомир Тасев

Съвместната руско-българска компания за реализацията на проекта "Южен поток" - Южен поток България АД - бе регистрирана в София, съобщават руските медии.

В съобщение на Газпром се посочва, че делът на руския концерн в съвместната компания ще бъде 50%. Останалите 50% са за Българския енергиен холдинг, съобщава РБК.

Газпром и БЕХ подписаха на 13 ноември споразумение и устав за създаването на паритетни начала на съвместно дружество за реализацията на проекта "Южен поток” на територията на България. В Съвета на директорите на "Южен поток България АД” ще има петима души – трима от българска страна и двама от руска.

В предмета на дейност на компанията ще влизат реализацията на прединвестиционния стадий на проекта, както и финансирането, строителството и експлоатацията на проекта на територията на България.

Проектът за строеж на газопровод през акваторията на Черно море в страните от Южна и Централна Европа се реализира съвместно с италианския концерн ENI и френската Electricite de France (EdF).

Общата дължина на "Южен поток" възлиза на около 900 км, максималната дълбочина е 2 км, а дебитът – 63 млрд. куб. метра газ годишно.

По различни експертни оценки, стойността на реализацията на проекта се движи между 8 и 24 млрд. евро.

За прокарване на сухопътната част на тръбопровода Русия подписа междуправителствени споразумения с Австрия, България, Гърция, Словения, Хърватия, Сърбия и Румъния.

Водещи

Най-четени