Газът поевтинява, хлябът - не 01.04 | 13:47

Нямало как намалението да се пренесе директно върху крайните продукти

От Елена Кирилова

Очакването, че намалението на цената на природния газ ще повлияе на цената на хляба е смешно, заяви Мариана Кукушева, член на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Кукушева смята, че намалениeто на цените на енергийните източници в крайна сметка не стига до стопанските потребители. Това е така, защото цената на природния газ започва да ценообразува асортименти за промишлеността, но това се случва много преди да се стигне до хляба.

Цената на природния газ влияе по-скоро на цената на торовете. Въпреки това цените на торовете спрямо миналата година са с 30 на сто по-високи, твърди експертът.

По думите на Кукушева покачването на цената на тора е нормално и има своето икономическо и социално обоснование.

Стопанските потребители не обръщат сериозно внимание на намалението с 3,89% на цената на газа. Причината за това е, че то е предвидено в пъти още преди сезона и преди 1 април да дойде от доставчиците на природен газ, като по този начин се презастраховат от ДКЕВР.

Кукушева е категорична, че е пълна заблуда да се чака цената на природния газ да се пренесе директно върху цените на крайните продукти.

Най-четени