Продължаваме да ядем най-евтиния хляб в ЕС 31.07 | 14:45

Ако има поскъпване на насъщния, то ще бъде от няколко стотинки

От iNews.bg

Хлябът у нас ще продължи да бъде най-евтиният в ЕС. Реколтата от пшеница е най-добрата от 20 години насам, така че ще ядем и най-качествения хляб. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов на брифинг след Консултативния съвет по зърното.

Съветът беше свикан днес (31 юли), като негова цел бе да се обсъди реколтата на пшеница у нас. На него, освен министъра на земеделието и храните, присъстваха и представители на брашнови асоциациии.

"Ако сте дошли, за да чуете новината, че хлябът поскъпва, това няма да се случи", каза Найденов. Ако все пак има някакво увеличение в цената заради увеличението на цената на пшеницата заради слабите реколти в САЩ и Франция, то ще бъде в рамките на няколко стотинки. Няма да има апокалиптично поскъпване до 2 лева, категоричен беше той.

Хлябът в България никога не се е определял по формулата 1:2:4, според която, ако 1 кг зърно струва 45 ст., 1 кг брашно ще бъде 90 ст., а 1 кг хляб 1,80 лева. Това е невъзможна цена спрямо потреблението и покупателната способност, обясни председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева.

Според официалните данни 1 кг хляб "Добруджа” в момента струва 1,31 лева, а 1 кг бял хляб "Стара Загора” - 1,35 лева. Производствената цена не е променяна в последните 10 години и е в рамките на 55-60 ст., заяви тя.

Енергията представлява едва 1,3% от себестойността на килограм хляб. Горивата също не играят голяма роля във формулирането на цената на насъщния, тъй като пекарните използват предимно газ при разпространението. Именно заради това цена на хляба от 1,90 лева няма как да бъде постигната, увери Найденов.

Докато реколтата от пшеница е по-добра от очакваната (над 4,1 млн. тона при прогнозирани 3,8 млн. тона), то тези на слънчогледа и царевицата дава поводи за притеснения. Ако реколтите са слаби, това ще засегне неблагоприятно животновъдите, тъй като цените на фуражите ще се увеличат.

Водещи

Най-четени