Гечев категоричен: Не се налагало теглене на никакви заеми за България 27.08 | 14:30

Червеният депутат опроверга Бойко Борисов - нямало да има тежка зима

От iNews.bg

Към момента не се налага тегленето на никакви заеми за България. Това заяви доскорошният народен представител от БСП Румен Гечев. Според него това може да стане в края на годината, тъй като не се знае какво ще се случи с кризата в Украйна.

Икономическите показатели на страната не дават основание да се говори за финансови катаклизми, коментира Гечев.

Той даде пример с данните на НСИ за 2014 г., които показват, че по всички пера приходите са по-високи от тези за 2013 г., с изключение на тези в митниците, които са с 50 млн. лв. по-малко. Една от причините според Гечев за по-малкото приходи в Агенция "Митници" е свързана с неудачи в избор на ръководство на агенцията. Други причини са намалението на цените на енергийните носители, проблемите в Украйна и свиването на търговския оборот на България с Украйна, процесите на дефлация.

Според Гечев икономическото състояние на страната в момента не вещае тежка зима, както твърдеше председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ние сме заложили 2% растеж на БВП за 2014 г., сега се движим около 1,5 – 1,6 процента, но винаги втората част на годината е била по-силна", отбеляза той и допълни, че правителството на Пламен Орешарски е оставило 8 млрд. лева фискален резерв.

По думите му през следващите седмици България трябва да получи около 700 млн. лева осребряване на фактури от бюджетни разходи.

"При 8 млрд. лв. фискален резерв изведнъж се говори за необходимост от държавен дълг в милиарди левове", коментира Гечев, цитиран от БТА.

Според Петър Кънев твърденията, че държавата фалира са предизборна игра. Георги Търновалийски пък заяви, че към юли отчетите показват, че изпълнението на разходите е в размер на 55,3%, което е напълно в рамките на предвиденото в държавния бюджет.

Най-четени