Глобалната икономика - в държавни ръце 27.06 | 10:45

Заради кризата много правителства увеличиха разходите за гражданите и бизнеса

От iNews.bg

Фискалните усилия, които положиха правителствата в помощ на гражданите и бизнеса по време на кризата, увеличиха държавния дял в глобалната икономика до най-високите нива от години. Сега в много държави е нужен устойчив прогрес в ефективността на правителствата, за да бъде постигната фискална консолидация и да бъде отговорено на нуждите на гражданите.

Това показват данните от последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според данните в страните, членуващи в организацията, средните разходи на правителствата достигат до 45% от брутния вътрешен продукт. В годините преди кризата този процент едва достигаше 40.

Нестабилните фискални позиции обаче изискват нови намаления на публичните разходи в много страни. Но бъдещите усилия за фискална консолидация също предлагат възможността за преосмисляне и реформа в публичния сектор, които ще подобрят изпълнението на бюджета, допълват авторите на доклада.

Под фискалния натиск много правителства сега нямат избор и ще трябва да се реформират, коментира генералният директор на ОИСР Анхел Гурия. "Не става въпрос за повече или по-малко правителство, а за по-добро и по-ефективно управление", допълва той.

Едно от ключовите изследвания в доклада на организацията е сравнението на заплатите в публичния сектор. В 25 държави в организацията е имало замразяване на заплатите, а в някои дори и съкращаване на служители, за да бъдат намалени разходите. Проучването ще помогне на правителствата да бъдат сигурни, че реформите не засягат тяхната възможност за привличане и мотивиране на квалифицирани служители, коментират авторите на изследването.

Правителствата по света успяват да увеличат своите ресурси чрез партньорство с неправителствени организации или частни компании по отношение на доставки на стоки и услуги на гражданите си. "Аутсорсването" се увеличава през последните десетилетия и вече коства 15% от БВП на организаицята, е сред изводите в доклада.

Засегнат е и проблемът с одобряване на политики в полза на гражданите и предоставяне на прозрачна информация за управлението, което правят правителствата.

ОИСР е създадена през 1961 година. В нея членуват 34 държави, сред които повечето от Стария континент.

Водещи

Най-четени