Не само финансова криза може да разклати световната икономика 28.06 | 11:04

Според доклад на ОИСР глобалните катаклизми ще станат все по-чести

От iNews.bg

Разтърсващите катаклизми за глобалната икономика ще бъдат по-често явление и ще причиняват повече икономически и социални трудности. Това твърди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в доклада си "Бъдещите глобални катаклизми".

Причината за това е увеличаващата се свързаност на глобалната икономика и бързината, с която хора, стоки и информация пътуват по света.

В своя доклад експертите от ОИСР анализират пет възможни сценария за криза в света – пандемия, кибер-атака, разрушаваща важна инфраструктура, финансова криза, социални вълнения и геомагнитни бури.

Опасността от пандемично разпространение на болест не бива да се подценява – доказателство за това е бързото настъпване на няколко заболявания през последните десетилетия, се казва в доклада. Експертите визират птичия грип, който тръгна от Хонконг или "свинския" грип. Наличието на пренаселени мегаполиси, особено в Азия, големият брой пътувания – и по бизнес, и с цел туризъм и миграционното движение на населението са също предпоставка за възникване на пандемия.

Освен това някои бактерии вече се оказват резистентни към антибиотиците и това също може да се окаже фатално при появата на заболяване.

В доклада на ОИСР се посочва още един пример как локален проблем може да окаже глобално влияние. През 2010 година голяма част от житната реколта в Русия беше унищожена и това доведе до поскъпване на зърното на световните пазари. Много анализатори коментират, че високите цени на храните са в основата на социалните вълнения в Близкия Изток и Северна Африка.

От ОИСР препоръчват по-добра подготовка, така че следващ глобален катаклизъм да не се окаже фатален за икономиката. Сред препоръките са засилено сътрудничество и обмен на информация между държавите, както и разиграване на модели. Така ще бъдат изучени възможните влияния на следващата криза и слабите места на икономиката.

Водещи

Най-четени