Горанов: Стабилизираме финансите с очакваните 3,5% излишък за полугодието 30.06 | 13:22

Страната ни се представяла изключително добре на фона на международната нестабилност

От iNews.bg

"Очакваме около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г., който гарантира стабилизирането на публичните финанси. България - на фона на нестабилността в геополитическата и икономическа среда, която я заобикаля, се представя много по-добре отколкото през последните години". Това обяви на кръгла маса "Икономика на светло” финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС.

"Положихме сериозни усилия за повишаване на събираемостта на приходите и предприехме редица мерки за това - на първо място законодателни. Въведохме обратното начисляване на ДДС и годишно от него можем да отчетем около 200 млн. лв. Стартирахме от началото на 2014 г. и е развита от сегашното правителство мярката, свързана с физическото придвижване на стоки с висок фискален риск. Проследихме 895 000 тона рискови стоки. Продължава тенденцията за намаляване на плащанията в брой. При течните горива полагаме целенасочени усилия за въвеждане на механизъм за гарантиране на дължимия ДДС. Освен тази мярка създадохме задължения на НАП да уведомяват компетентните органи при нарушаване на законодателството и налагане на санкции за това", отчете министърът.

Горанов се позова на статистически данни за ръст на акцизите от горива и броя на обложените цигари за 2015 г. България е сред страните в ЕС с най-голям спад на контрабанда в съюза. При приходите от акциз от алкохола и алкохолни напитки се отчита увеличение от 5,3%, продължи министърът. Има и много случаи на разкриване на производство на нелегален алкохол, посочи той.

"Предприехме и някои нестандартни мерки, свързани с повишаване на събираемостта и имаме добри резултати от националната лотарийна кампания на НАП с касовите бележки. Ще подкрепя колегите да продължим тази инициатива, която е атрактивна и се посреща с интерес от всички български граждани. Взехме и сериозни мерки в укрепване на институционалното сътрудничество. Предотвратени са много случаи на опити за неплащане на данъци. Следваме международните стандарти за повишаване на прозрачността, укрепваме и международното сътрудничество на нашата приходна администрация", изтъкна още Горанов.

Министърът декларира, че финансовото ведомство е отворено за всякакви предложения, които биха засилили капацитета на държавата да събира приходите си, както и да укрепва средата за правене на бизнес.

 

В заключение Горанов увери, че правителството подкрепя създаването на конкурентна среда и подобряване на качеството за правене на бизнес.

Водещи

Най-четени