Готвят нова блокада на турската граница 28.05 | 14:46

Превозвачите искат оставката на шефа на "Автомобилна администрация"

От Елена Кирилова

Българските превозвачи искат оставката на шефа на "Автомобилна администрация” Валентин Божков, ако подпише споразумение, в противоречие с международната конвенция СЕМТ и с интересите на превозвачите у нас, предаде агенция "Фокус”.

Междувременно експерти на Министерствата на транспорта на България и Турция водят преговори в Турция.

По думите на заместник-председателя на БАСАТ Петко Ангелов българските превозвачи ще поискат среща с министъра на транспорта и с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация”. Целта на срещата е да се вземе решение дали да бъдат подновени протестите у нас.

"Турските превозвачи искат да въведат още по-строги мерки спрямо българските превозвачи и искат да ни избутат от пазара – да не работим на турския пазар", каза още той. Според председателя на турската UND българите вземат много товари от турската страна. "Показа ни една таблица. Но това не е вярно", заяви Ангелов.

По думите му искането на реципрочни мерки от българските власти би било незаконно. Ето защо единственото, което може да бъде поискано в тази ситуация, е да бъдат спазени европейските спогодби.

Българските превозвачи ще поискат въвеждането на 200 евро пътна такса, което ще доведе до нови преговори между България и Турция, обясни Ангелов.

"Българският бранш иска да се вдигнат на 200 евро таксите за преминаването на посока. Това е отговорът, защото пътищата в България са разбити и това е от тяхното преминаване - 320 000 ТИР-а преминават през България на година”, твърди той.

Водещи

Най-четени