Частни интереси спирали нашите превозвачи на турската граница 18.05 | 15:24

Претенциите на българските шофьори са основателни, смята Кръстев

От Десислава Маданска

Мерките, които е предприела Турция към българските превозвачи се дължат на частни интереси. Това става ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев пред dariknews.bg.

"Рестрикциите срещу българските превозвачи от страна на турските власти за мен са частни интереси, които се защитават под една или друга форма, завоалирани като административни мерки", смята министърът.

Министърът обясни, че след разговори с турския си колега Бинали Йълдъръм, е постигнато споразумение, че рестриктивните мерки, налагани от митническите власти в Турция върху нашите превозвачи, няма да бъдат прилагани повече.

По думите му претенциите на българските превозвачи са основателни.

"Има такова писмо, в което черно на бяло си пише – българските превозвачи пречат на турските такива. И поради тази причина се ограничава и пазарът. Основателно нашите превозвачи скочиха и си блокираха границата. Ние, освен да ги подкрепим, не виждам друга стъпка.”, категоричен бе транспортният министър. 

Той обясни, че между България и Турция има определен брой разрешителни, които се предоставят от турска страна на българската автомобилна администрация и респективно от българска страна към турската автомобилна администрация. Така според международна спогодба те се разпределят два пъти в годината. И когато се изчерпят нашите разрешителни за трета страна, ограничават нашите превозвачи и ние не можем да им ги предоставим, каза Кръстев.

По думите му има указание на премиера, според което ако дипломатическите мерки не помогнат, да се приложат реципрочни мерки срещу турските превозвачи. Според него обаче никой не искал да се стига до там, тъй като това не била европейска практика.

По думите ма Валентин Божков, директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" отпадат абсолютно всички рестрикции, спрямо българските превозвачи; за всички документи, свързани с превози, предаде агенция "Фокус".

По думите му е изискано от турската страна да се подпише, че декларацията ще бъде отразена в електронната система.

Водещи

Най-четени