Готвят нови правила при разработване на петролни полета в офшорните зони на ЕС 14.09 | 12:17

Проблемът наболя след кризата с изтичането на петрол в Мексиканския залив

От iNews.bg

Разработването на нови газови и петролни полета в офшорните зони на ЕС ще става само след изготвяне на план за действие при спешни случаи. Компаниите ще трябва да подготвят и специални фондове за възстановяване на възможните щети върху околната среда, причинени от разливи.

Това предвижда резолюция на Европейския парламент, одобрена по време на сесията в Страсбург. Документът беше приет с 602 гласа "за", 64 "против" и 13 "въздържал се" по време на гласуването в пленарната зала.

Плановете за разработване на полетата ще трябва задължително да бъдат одобрявани от националните правителства преди началото на каквато и да било дейност. Това ще гарантира по-доброто опазване на околната среда се казва още в резолюцията.

Законодателство в тази област в момента се разработва и се очаква да бъде представено през есента. Експертите от ЕК са се нагърбили със създаването на нови норми при разработване на крайбрежните зони.

iNews.bg припомня, че проблемът с разработване на полета в офшорните зони стана доста актуален след разлива в Мексиканския залив през миналата година. След взрив на платформа, оперирана от BP, загинаха 11 души. Месеци наред компанията не успя да спре теча на петрол, почистването и обезщетенията костваха милиарди.

Преди около месец подобен проблем се появи и около бреговете на Шотландия. Аварията обаче беше бързо отстранена и течът беше спрян от компанията собственик – Shell.

Водещи

Най-четени