BP изплува след катастрофата в Мексиканския залив 26.07 | 15:14

BP регистрира чиста печалба в размер на 5.3 милиарда долара

От Елена Коцева

BP регистрира чиста печалба в размер на 5.3 милиарда долара през второто тримесечие на 2011 г., в сравнение с рекордните чисти загуби от 17 милиарда долара за същия период на 2010 г.

Общите приходи са скочили със 75.87 милиарда долара до 103.85 милиарда. Чистият дълг на ВР в края на тримесечието е нараснал до 27 милиарда срещу 23.2 милиарда долара година по-рано. Финансовите резултати на петролния гигант не оправдаха очакванията на пазара заради намалялото производство в Мексиканския залив, Северно море и Ангола, включително заради планирано техническо обслужване.

До този момент втората по големина петролна компания в Европа е платила и 6.8 милиарда долара компенсации на фирми, частни лица и правителствени структури в САЩ след разрушителната авария в Мексиканския залив миналата година.

Bloomberg отбелязва, че компанията е продала активи за 25 милиарда долара в Аржентина, Колумбия, Пакистан и Виетнам, като е пренасочила средствата към операцията по ликвидиране на последствията от екокатастрофата в залива.

Високата цена обаче на нефта е позволила на компанията да компенсира намаления си добив.

Добивът на ВР се е свил с 11% в сравнение с април-юни 2010 г. д 3.43 милиона барела петролен еквивалент дневно. Компанията очаква, че през 2011 г. като цяло ще успее да запази прогнозираното ниво на добив от 3.4 милиона барела петролен еквивалент дневно. Негативно влияние върху резултатите на ВР оказа и вдигането на данъците.

В момента ръководството на BP активно търси нови активи и проекти за разработване.

Наскоро компанията сключи сделка с индийски конгломерат Reliance Industries на стойност 7 милиарда долара

Освен това BP се опита да встъпи в стратегическо партньорство с руската държавна компания "Роснефт", но сделката бе блокирана от лондонския съд по искане на акционерите на руската компания ТНК-ВР.  

Водещи

Най-четени