Гърция и Испания - притиснати до ръба 25.07 | 10:24

Испанските 10-годишни облигации достигнаха рекордна доходност

От iNews.bg

След като Eurogroup oдобри заема за испанските банки, икономиката на страната пак е под напрежение. На аукцион вчера доходността на 10-годишните облигации на Испания достигна 7,6% - втората най-висока доходност откакто съществува еврото. Това засилва съмненията, че страната ще се нуждае от заем, който еврозоната едва ли може да си позволи.

Министрите на финансите на Франция и Испания ще се срещнат днес, за да обсъдят директна помощ за испанските банки, пише BBC.

Гърция пък може да има нужда от ново преструктуриране на дълга, сочи официалната информация на ЕС след посещението на кредиторите от Тройката (МВФ, ЕЦБ и ЕК) в страната. Съвсем малка е надеждата, че страната ще изпълни сроковете на заема си, което хвърля съмнения върху оставането ѝ в еврозоната, информира Reuters.

Ако Атина стигне до дефолт или излезе от еврозоната, това ще притисне Испания и дори Италия до ръба.

"Гърция е доста зле. Анализът на кредиторите за  дълга ѝ ще бъде страшен”, твърди официален източник на Reuters, пожелал анонимност. 

Междувременно кредитната агенция Moody’s понижи перспективата пред рейтинга на Европейския фонд за финансова стабилност от стабилна до негативна. Това се дължи на вчерашното намаляване на перспективите пред рейтингите на Германия, Холандия и Люксембург.

Най-четени