Гърция и писмените гаранции 23.11 | 16:10

Нова демокрация не е съвсем съгласна с исканата икономическа политика от Брюксел

От iNews.bg

Лидерът на една от двете основни партии на гръцката политическа сцена, Нова демокрация, се оказа, че играе сериозна роля в отпускането на шестия транш от 8 млрд. евро от европейската помощ за Гърция.

Въпреки че взе участие в сформирането на новото временно правителство в Гърция и представители на Нова демокрация станаха министри, и при все, че се обяви в подкрепа на европейското споразумение от 26 октомври, сега Андонис Самарас твърдо отказва да положи подписа си под документ, в който основните политици в страната трябва да обещаят на ЕС и МВФ, че безусловно ще приложат въпросното споразумение и произтичащите от него икономически политики.

Дали отказът на Самарас да даде писмени гаранции означава, че си оставя отворена вратичка да се отметне от заявената подкрепа, тъй като още отсега знае или подозира, че споразумението съвсем не е толкова изгодно за Гърция, колкото всички твърдят? А може би се готви да излезе политически чист, за да събере подкрепата на гласоподавателите на предсрочните парламентарни избори, които вероятно ще се проведат през февруари догодина?

Вероятно отговорът ще стане ясен по-късно, но днес Самарас е изпратил писма до Еврогрупата, до Европейската централна банка и до МВФ, в които изразява позициите си относно исканите писмени гаранции.

В писмото, цитирано от електронното издание на в. "Навтемборики", лидерът на консерваторите подчертава, че ангажиментът на гръцкия народ и на Нова демокрация към ЕС и еврото е силен и непоколебим и отбелязва, че партията му подкрепя споразумението от 26 октомври и свързаните с него решения.

Самарас посочва още, че НД подкрепя като средства за бюджетно оздравяване съкращаването на публичните разходи, борбата с укриването на данъци, структурните реформи, приватизацията и оползотворяването на държавното недвижимо имущество.

Изтъква обаче, че на базата на досегашното изпълнение на бюджета би следвало някои политики да бъдат променени, така че да се осигури успехът на програмата и да се даде възможност на Гърция да се възстанови от рецесията, в която е от четири години вече. Самарас предлага Нова демокрация да посочи тези проблемни точки и да предложи своите алтернативни предложения, които, по думите му, са в рамките на програмата.

Междувременно расте натискът от Брюксел върху Атина и конкретно върху Самарас да се ангажира писмено с мерките за икономии. Още преди сформирането на новия кабинет в Гърция от Брюксел настояха за писмо с пет подписа - на бившия премиер Георгиос Папандреу, на настоящия премиер Лукас Пападимос, на лидера на Нова демокрация Андонис Самарас, на министъра на финансите Евангелос Венизелос и на управителя на Централната банка на Гърция Георгиос Провопулос.

Подписите трябва да гарантират, че ще бъде спазено споразумението от 26 октомври, за което 53% от гърците са убедени, че ще доведе страната до още по-дълбока рецесия.

Водещи

Най-четени