Еврозоната иска пет подписа от Гърция 08.11 | 16:09

И новият премиер на страната трябва да обещае, че споразумението от 26 октомври ще бъде спазено

От iNews.bg

Писмо с пет подписа очаква Еврогрупата като част от писмените ангажименти на Гърция по новото споразумение от 26 октомври, за да бъде отпуснат шестият транш от помощта за страната, предаде гръцката агенция АНА-МПА, позовавайки се на Reuters.

По думите на гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос, европейските партньори очакват в следващите часове писмо с подписите на Георгиос Папандреу, лидера на Нова демокрация Андонис Самарас, на новия премиер (чието име все още не е оповестено), на новия министър на финансите и на управителя на Централната банка на Гърция Георгиос Провопулос, с които ще се ангажират, че споразумението от 26 октомври ще бъде спазено.

Венизелос посочи, че за отпускането на шестата вноска не са били поставени други искания и предприемането на други мерки.

В същото време споразумението, условията на което все още не са ясни и предстои да бъдат договорени, се посреща с голяма резервираност от гърците. 53% от тях са убедени, че споразумението, заради прилагането на което се разигра целият политически трилър в Гърция, ще доведе страната да още по-дълбока рецесия.

Едва 18% от участвалите в анкетата на ALCO, поръчана от Атинската търговско-промишлена палата, вярват, че споразумението ще доведе до възстановяване на икономиката.

Освен това шест от десет души (64%) изразяват опасение, че през 2012 г. ще загубят работата си. 

Водещи

Най-четени