Гърция иска още пари от ЕС и МВФ 24.06 | 08:31

Държавният дълг на Гърция приближава вече 350 милиарда евро

От Елена Коцева

Правителството на Гърция е поискало официално допълнителна финансова помощ, като въпросът е поставен пред Европейския съюз и Международния валутен фонд.

За получаването на съответното запитване от страна на премиера на Гърция Георгиос Папандреу се потвърждава в съвместно изявление на участниците на срещата на страните от ЕС, разпространено вчера вечерта.

Решение обаче дали да бъде отпусната допълнителна финансова помощ ще бъде взето в началото на юли месец.

Ситуацията в Гърция и продължаващата криза са една от основните теми на започналата на 23 юни двудневна среща на ръководствата на държавите членки на общността.

По-рано бе съобщено, че в рамките на втория етап от предоставянето на финансова помощ на южната ни съседка, ЕС ще отдели повече от 100 милиарда евро. Ключово условие за предоставяне на допълнителна помощ на ЕС е приемането на програма от антикризисни мерки, които включват съкращаване на бюджетните разходи с 28 милиарда евро.

Държавният дълг на Гърция приближава вече 350 милиарда евро и страната се намира на ръба на фалита вече една година. ЕС и МВФ вече отделиха за Гърция 110 милиарда евро, но това се оказва недостатъчно, за да се намери изход от кризата.

В последната една седмица премиерът Папандреу направи промени в правителството и назначи нов финансов министър. На 21 юни новото правителство мина успешно през първото си изпитание – вот на доверие в парламента.

Тази подкрепа беше решаваща за подкрепата на правителството на Гърция и в международен план. МВФ и ЕС обаче очакват от Папандреу да започне да изпълнява следващите мерти от антикризисния план.

Водещи

Най-четени