Германски топ компании подкрепиха еврото и Гърция 21.06 | 16:56

Най-големите представители на германския бизнес са против разцепление на еврозоната

От Ивайло Ачев

Главните изпълнителни директори на 50-те най-големи германски компании участваха в кампания в подкрепа на еврото и представиха впечатляваща защита на единната европейска валута, пише Local.de.

Големите бизнес фигури, включително от компании като Siemens, BMW, Deutsche Bank, ThyssenKrupp, E.ON и Daimler, се присъединиха към призива "Еврото е необходимо". Директорите изразиха загриженост за бъдещето на единната европейска валута в светлината на затрудненията на Гърция.

Според едрия германски бизнес именно еврото е направило от ЕС силен субект в международен план и че сривът на еврото ще доведе до "невъобразими последствия". Откакто през 1999 година еврото беше въведено, само в еврозоната са създадени 9 млн. нови работни места. Освен това за по-малко от 15 година европейската валута стана втората най-значима в света след американския долар.

"Предложенията за разделяне на еврозоната на северна и южна част или пък за изключване на членове като Гърция представляват погрешен подход. Това е чист популизъм. Трябва да убедим и сънародниците си, че заем за Гърция представлява най-доброто решение", пишат в общо писмо изпълнителните директори на 50-те най-силни германски компании, които имат общ годишен оборот от 1,5 трилиона евро и дават работа на 5 млн. души по цял свят.

Германските бизнес лидери обаче не пропуснаха да подчертаят, че в бъдеще е редно да има по-строги санкции за членове на еврозоната, които не спазват Пакта за стабилност и растеж. Според него бюджетният дефицит на страна-член на валутния съюз на ЕС не трябва да преминава над 3% от БВП, а публичният дълг не трябва да е по-голям от 60% от БВП.

Водещи

Най-четени