Гърция очаква година на икономически растеж 27.02 | 15:22

От Централната банка на страната призоваха за нов модел на развитие

От Десислава Маданска

2014-а ще бъде първата година на растеж за икономиката на Гърция. Това прогнозира управителят на гръцката централна банка Йоргос Провопулос при представянето на годишен доклад за състоянието на икономиката.

Според него е необходимо прилагане на комплексна национална политика за излизане на страната от кризата, като призовава за нов модел на развитие.

По думите му последователното реализиране на бюджета за 2014 г. е силна индикация за финансова консолидация, нужна е обаче решителност и последователност при прилагане на програмата за стабилизиране на икономиката, информира БТА.

Управителят на банката препоръча свиване на бюрократичните разходи за предприятията, създаване на по-ефикасен публичен сектор и на стабилна, благоприятна данъчна рамка.

Провопулос изтъкна, че е нужно основно преструктуриране на държавата, институционална модернизация в сектори като образованието, здравеопазването и правосъдието. Също така е нужно формирането на стабилна данъчна система, насърчаваща предприемчивостта, инвестициите и труда, както и по-строг контрол върху неплащането на данъци.

Водещи

Най-четени