Гърция - ябълката на раздора между ЕЦБ и Германия 13.06 | 10:27

Управителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише и германският финансов министър Волфганг Шойбле взаимно парират своите предложения за спасяване на гръцката икономика

От iNews.bg

Вторият заем за спасяването на гръцката икономика се превръща в истинска Студена война, водена между ЕЦБ в лицето на нейния президент Жан-Клод Трише и Германия в лицето на германския финансов министър Волфганг Шойбле, пише в свой коментар агенция "Блумбърг".

Основният спор между двамата изтъкнати финансисти е ролята на инвеститорите във втория заем и желанието кредиторите да поемат плащането на част от публичния дълг на Гърция – нещо, което според Трише ще е "огромна грешка".

Откакто финансовата криза удари еврозоната преди вече над една година, ЕЦБ и Трише буквално зарязаха собствените си принципи – първо, с отпускането на огромни суми в брой в помощ на банковата система на еврозоната и второ, с изкупуването на държавни ценни книжа на изпаднали в сериозни затруднения икономики в еврозоната – нещо, което не се беше случвало и беше отричано като метод за икономическо стабилизиране до този момент.

От началото на кризата ЕЦБ е изкупила държавни ценни книжа на европейски икономики на стойност 75 млрд. евро, от които 40 млрд. евро са отишли само за гръцки облигации.

Друг момент в противоречието по оста ЕЦБ-Германия е желанието на Шойбле да се увеличи матуритетът на гръцкия дълг със седем години. Това обаче означава фактически банкрут, предупредиха в един глас най-авторитетните международни кредитни агенции, което от своя страна отключва верижна реакция – ЕЦБ ще може да заема все по-малко пари на гръцки банки.

Неяснотата относно гръцките финансови нужди за следващите 12 месеца изнерви сериозно МВФ. От Фонда заплашиха, че ако няма споразумение вътре в ЕС, то те ще спрат своя дял в заема от 110 млрд. евро за южните ни съседи, който вече беше договорен от ЕС, МВФ и Световната банка.

"Европейските политици си играят на покер и Трише все още поддържа каменната си физиономия. Но историята е показала, че ЕЦБ винаги се намесва, когато е застрашена целостта на еврото", коментира Джулиан Калоу, главен икономист на Barclays Capital.

Утре (14.06.11) финансовите министри на страните-членки на еврозоната отново ще разискват ситуацията с Гърция. Според запознати новият заем за Атина ще се даде от ЕС и МВФ и ще е в размер на 45 млрд. евро, но 30 млрд. евро трябва да дойдат от продажби на ценни книжа, като призивът е инвеститорите доброволно да ги купят, за да спасят своите вече отпуснати вложения в Гърция.

Крайното решение по новия спасителен пакет за Гърция се очаква да бъде взето по време на среща на Европейския съвет на 23-24 юни.

Водещи

Най-четени