Жестоки лишения чакат гърците, пишат местните медии 01.06 | 10:01

Бюджетният дефицит трябва да бъде намален до 7.4% от БВП

От Деляна Петкова

Жестоки данъчни мерки са договорили в Атина правителството и представителите на ЕК, ЕЦБ и МВФ за втората половина на тази година, съобщават гръцките вестници, цитирани от БТА. 

Медиите в страната подчертават, че целта на тези мерки е бюджетният дефицит на страната да бъде намален до 7,4 на сто от БВП.

"Тази година се нуждаем от повече приходи", заявява финансовото министерство. Договорените мерки предвиждали намаляване на необлагаеми минимуми, въвеждане на специален данък върху потреблението на безалкохолните напитки и природния газ, увеличаване на транспортните такси, премахване или орязване на множество данъчни облекчения, изравняване на акциза за нафтата за отопление с този за дизела, повишаване на данъците за яхтите, басейните и луксозните возила.

Надбавките и доходите също ще бъдат орязани. Правителство и "тройка" са постигнали съгласие и по приватизационната програма. От разпродажбата на държавни активи в хазната се очаква да влязат 50 млрд. евро до 2015 г.

"Гърците затягат коланите", под това заглавие в. "Етнос" цитира европейско изследване, което показва, че през първите три месеца на годината гърците са увеличили потреблението си с 2,6 на сто в сравнение с последните четири месеца на 2010 г.

Въпреки задаващите се нови мерки за икономии, финансовият министър заявил, че правителството е решено да "продължи реформите на каквато и да е цена". Изданията цитират европейски представители, които оптимистично заявяват, че правителството и "тройката" са близо до споразумение, което ще открие пътя за отпускането на петия транш на Гърция. Траншът е в размер на 12 млрд. евро и се очаква в края на юни.

Водещи

Най-четени