ДКЕВР: ЕРП-тата да уредят задълженията си към НЕК 14.03 | 12:17

Неплатените суми надхвърлят 318 млн. лв.

От Петя Бързилска

Националната електрическа компания (НЕК) е подала жалби в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) срещу трите електроразпределителни компании - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, за прихващане и неплащане на дължимите суми за електрическа енергия.Това съобщиха от енергийния регулатор.

От НЕК сигнализирали, че това води до сериозни трудности в разплащанията към производителите.

Неплатените суми до момента надхвърлят 318 млн. лв. Това на практика води до блокиране на разплащанията по цялата енергийна система, пишат от ДКЕВР в съобщение.

В тази връзка днес ДКЕВР е инициирала среща с участието на НЕК и трите ЕРП-та за дискутиране на проблема и търсене на възможности за неговото решаване.

Държавният регулатор призова страните да уредят доброволно финансовите въпроси по задълженията в срок от три работни дни, считано от днес (14 март). В случай, че страните не постигнат съгласие и не уредят финансовите си задължения, ДКЕВР смята да предприеме последващи действия в рамките на закона с оглед на това да бъде предотвратено нарушаване сигурността на доставките на електрическа енергия.

Водещи

Най-четени