ДКЕВР: Режим на тока дори не може да се коментира 04.03 | 11:50

Поевтиняването на тока няма да срине енергийната ни система

От Ралица Стоянова

Предложените намаления на цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 5 март, няма да доведат до срив на енергийната система у нас на този етап. Дори не може да се коментира режим на тока.

Това стана ясно на брифинг след обществено обсъждане на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на измененията на цените на електроенергията, информира агенция "Фокус".

Няма корекция в микса на ценообразуване на изразходваната електроенергия при формирането на предложените проценти за намаление на цената на електрическата енергия, стана ясно още на брифинга.

Засега електроразпределителните дружествата в страната и Националната електрическата компания (НЕК) няма да претърпят финансови загуби от предвидените намаления, посочи Лили Младенова, директор на Дирекция "Цени и пазари” в регулатора.  

"Рано е да се правят прогнози обаче”, предупреди експертът и заяви, че е твърде рано да се коментира цената от 1 юли. "Ще работим за това да не се увеличава", каза Младенова. 

"Притеснителното е това, че в топлото време се изключват топлоцентралите", смята председателят на регулатора в оставка Юлиана Иванова.

"Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е независим орган, и независимо от това, което казва Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), ние предлагаме най-компромисното намаление на цените на електроенергията, посочи Иванова.

 "В последните седмици обаче ДКЕВР работи с "пълна пара” и хората в нея направо "изпушват”, обясни тя.

От ЕРП-та посочиха, че ще представят своите становища и възражения в писмен вид до 12.00 часа утре (5 март). От Енерго-Про отбелязаха, че се надяват регулаторът да промени предложеното намаление на признатите разходи.

В петък (1 март) държавната комисия предложи намаление за крайния потребител на цените на електроенергията за потребителите на ЕВН с 7,28%, за ЧЕЗ с 7,17% и за Енерго-Про с 6,22%.

Водещи