ДФ "Земеделие" подписа договори за 12 млн. лв. за селските региони 21.06 | 17:16

Субсидиите ще бъдат използвани за създаване на трайни насаждения и закупуване на специализирана техника

От Деляна Петкова

ДФ "Земеделие"подписа 34 договора на обща стойност почти 12.3 млн. лева по Програмата за развитие на селските региони, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

По мярка 121 – "Модернизиране на земеделските стопанства”, са одобрени 19 договора общо за 7.04 млн. лева, а по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности” субсидията е за 15 договора на обща стойност 5.24 млн. лева.

Субсидиите по мярка 121 ще бъдат използвани за създаване на трайни насаждения и закупуване на специализирана техника за преминаване към биологично производство, реконструкция на отоплителни инсталации на оранжериен блок, водоспестяващи технологии (капково напояване), биологично отглеждане на пчели, както и за достигане на минимални стандарти за хуманно отношение при отглеждане на кокошки-носачки.

Със средствата по мярка 311 ще бъдат изградени къщи за гости, фотоволтаици, както и интегриран селски развлекателен център с туристически атракции.

В петък (24 юни) на Експертната комисия за осигуряване на прозрачност (ЕКОП) ще бъдат докладвани и предложени за одобрение 25 заявления за подпомагане по мерки 313 "Насърчаване на туристическите дейности”, 321 "Основни услуги за икономиката и населението в селските райони” и 322 "Обновяване и развитие на населените места”.

Проектите са за изграждане или обновяване на туристическа инфраструктура, съоръжения или атракции за посетителите – туристически и колоездачни пътеки, информационни пунктове и табла, пътепоказатели за туристическите места и маршрути, заслони.

Има и инвестиционни предложения за центрове за експониране на местното природно и културно наследство; изграждане на малки по размер атракции на открито и закрито; неголеми центрове за изкуство и занаяти, както и на места за временни изложения с туристическа цел.

Водещи

Най-четени