Можем да загубим 183 млн. лв. за селските региони 16.06 | 14:31

Намаляват сроковете по някои от мерките на ПРСР, за да се извършат реални плащания

От Деляна Петкова

Ако не бъдат договорени и не бъде извършено реално плащане до края на годината по проекти от Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. (ПРСР), има опасност да изгубим 183 милиона евро европейски пари. Това каза зам. - министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на конференция днес, цитирана от БТА.

Според зам. - изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Свилен Колев за целта се предвижда промяна в процедурата за някои от мерките, които могат да сключват и ще се разплащат на регионално ниво. По този начин досегашните срокове от 6 до 12 месеца ще бъдат съкратени до 3 месеца.

Мярка 141 от Програмата, по която има неразгледани общо 800 проекта, ще остане постоянно отворена, защото има достатъчно голям бюджет по нея и ще акумулира достатъчно ресурс. Според направените разчети по нея само ще може да се усвоят 24 млн. евро.

Външнотърговският баланс за животновъдството през миналата година се е увеличил с 8 на сто, информира зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

През 2010 г. стойността на продукцията от животновъдството заема около 31% от общия земеделски отрасъл. Делът на животновъдството като цяло е нараснал за миналата година спрямо предходната с 4,6 на сто.

Увеличението е предимно от продукцията от едър рогат добитък, яйца, от овце и кози.

По думите на Димитров отрицателният баланс между внос и износ на животински продукти започва да се подобрява, като ръстът на вноса на животински продукти е 9 на сто, а на износа - около 20 на сто. Близо 82 на сто от търговията с животински произход е със страните-членки на ЕС.

Водещи

Най-четени