Дават на концесия добива на блатно кокиче 04.07 | 15:32

В края на май премиерът лично се зарече да мести застрашени популации на кокичето

От Деляна Петкова

По време на днешното си заседание Министерският съвет одобри даването на концесия на добива на блатно кокиче в месността "Блатото" край село Палаузово. Компанията, която ще има право да добива природния ресурс е Обединението "Българска роза Севтополис - Агромония". 

Концесията се предоставя за срок от 20 години, с гратисен период от 10 години. През този период концесионерът няма да дължи концесионно заплащане, обясняват от пресслужбата на МС. 

Размерът на концесионно плащане е 36% от реализираните приходи от всички дейности, свързани с предмета на концесията.

Блатното кокиче е застрашен растителен вид, който се използва във фармацията. Целта на концесията е да бъде привлечен бизнесът да участва във възстановителните процеси - чрез опазване и регулирано ползване ще бъде поддържана популацията на биологичния вид. 

Срокът за възстановяване на популацията на блатното кокиче е три години. Дейностите по концесията и на свързаните с тях инвестиции се извършват със средства, осигурени от концесионера и на негов риск.

iNews припомня, че в края на май лично премиерът Бойко Борисов се ангажира с опазването на застрашена популация от блатни кокичета по трасето на магистрала "Марица". 

"Другата седмица ще използваме да проверим как вървят двата лота на АМ "Марица" след дъждовете и ще местим блатни кокичета. Ще ги взимаме от магистралата и ще ги посадим на 60 метра от нея.

Знаем ги по бройка – 2605 блатни кокичета, под мъдрото наблюдение на еколозите ние лично с Лиляна Павлова ще садим. Също така каним Нона Караджова да ни наглежда, а може и тя да насади някое. Каним и Ивайло Московски", бяха точните думи на Борисов.

Водещи

Най-четени