Дават парите от продажба на въглеродни емисии за ВЕИ 01.08 | 15:22

Брюксел ни задължавал средствата да са за енергийна ефективност

От Десислава Маданска

Приходите от продажба на квоти за емисии на парникови газове ще се изразходват за облекчаване на тежестта на потребителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това решиха депутатите, като приеха окончателно актуализацията на бюджета за тази година. Очаква се постъпленията от продажба на вредни емисии да са в размер на 236,2 млн. лв.

Актуализацията на бюджета предвижда събраните до момента от продажба на квоти парникови газове 85,6 млн. лв. да се използват за покриване на разходите за "зелена" и "кафява" енергия.

От ГЕРБ се обявиха против мярката, тъй като според тях парите щели "да потънат в нечий джоб" вместо да се дадат на пенсионерите и социално слабите за купуване на въглища и дърва.

От БСП отговориха, като посочиха, че по време на мандата си ГЕРБ не е вдигнала пенсиите с нито един лев.

По думите на социалиста Явор Куюмджиев сумата от 85,6 млн. лв. не могат да бъдат дадени на пенсионерите, както искат от ГЕРБ, тъй като ЕК задължава парите от продажба на парникови емисии да са за повишаване на енергийната ефективност или за енергия от възобновяеми източници. 

Четин Казак от ДПС се върна към началото на управлението на ГЕРБ и каза, че пенсионерите тогава са били наречени "лош материал", а на финала са констатирали, че възрастните хора са "опукали" фискалния резерв, допълни БТА.

Депутатите гласуваха още средства от актуализацията на бюджета да бъдат заделени и за новото Министерство на инвестиционното проектиране.

Водещи

Най-четени