Данъкът върху лихвите по депозитите изненада президента и банкери 11.10 | 17:11

Решението не е добро в дългосрочен план, смята Бориславова

От Ралица Стоянова

Решението да се въведе данък върху лихвите по депозитите има някаква логика, но само в краткосрочен план.  В дългосрочен аспект не е добро решение. Това заяви председателят на Надзорния съвет на "Българско-американска кредитна банка" и неин мажоритарен собственик Цветелина Бориславова пред БНР.

Това ще окаже не особено дългосрочно благоприятно влияние за икономиката и на доверието на хората, смята тя. Според Бориславова обаче данъкът върху лихвите няма да се отрази на банковата система и няма да вдигне лихвите по кредитите.

"Ясно е, че държавата търси как да събере повече средства, за да може да ги преразпредели в посоките, които са важни. Вероятно за ГЕРБ има икономическа логика. Бюджетът ще бъде запълнен с една определена сума, която за тях е предвидима. Това е гарантирана сума", обясни Бориславова.

Според нея обаче би трябвало да има обсъждане, да бъдат чути мненията и на експерти, и на потребители. Тя заяви, че е изненадана от решението. 

Идеята за лихви по депозитите на гражданите се е появила "сравнително изненадващо" и според президента Росен Плевнелиев. "Искам да чуя повече аргументи в парламента, защото въпросът заслужава сериозен дебат", заяви той.

Президентът призова по проектозакона за държавния бюджет за 2013 г. да се проведе "качествен” дебат, "с цифри и с факти, а не с политическо противопоставяне”, съобщават от пресслужбата на държавния глава. 

Най-четени