Данъчни погнаха чейндж бюрата по морето 05.09 | 14:45

Най-често глобите са за неиздаване на касова бележка

От iNews.bg

11 акта е са написали инспектори от Националната агенция по приходите (НАП) на чейндж бюра по Южното Черноморие. При проверките са били открити сериозни нарушения сред търговците на валуте.

Повечето актове са за това, че не са издавани касови бележки и бордера в задължителните два ексземпляра. Едно от чейндж бюрата е глобено заради липса на информация в обменния пункт за условията за предявяване на рекламация. По закон тази информация трябва да е поставена на видно място и да е написана на 5 езика - български, руски, английски, немски и френски

Само по Южното Черноморие обменните бюра са над 400 като голяма част от тях са в комплекса Слънчев бряг. В редица от тях продължават да се правят сделки на ръба на закона. Въпреки че законът определя максимална разлика в курса, от която бюрата нямат право да се отклоняват, много търговци на валута намират вратички и мамят туристите.

Първият капан при обмяната на валута дебне туристите още при пристигане то им на летището. Курсът, на който чейндж бюрото на летище "Бургас" купува, е далеч под официалния на БНБ – малко над 1.50 лева за евро. Според закона обаче разликата от официалния курс на БНБ и този в чейндж бюрата не трябва да е повече от 5%. 

Водещи

Най-четени