Данъчни проверяват 47 яхти по Черноморието 16.08 | 13:06

След установяване на собствеността ще се провери и за съответствието на доходите на притежателите

От Петя Михайлова

Четиридесет и седем яхти в пристанищата на курортите Св. Влас и Несебър проверяват данъчни екипи по Черноморието, съобщиха от Националната агенция по приходите /НАП/, цитирани от БТА.

Регистрационните номера на яхтите са записани от инспекторите на НАП, а информацията е изпратена до Морска администрация, за да се установи кои са собствениците на луксозните лодки.

След установяване на собствеността приходната администрация ще направи проверка за съответствието на доходите на притежателите и при установени нарушения на фирмите и физически лица ще бъде направена ревизия.

Данъчните проверки на НАП продължават и в заведенията по Черноморието, като оборотът в проверяваните обекти най-често е нараснал от 2 до 6 пъти. При проверка на ресторант в Слънчев бряг се е установило, че собствениците декларират месечен оборот в рамките на 1400-2400 лв., а по време на проверката, само за 1 вечер, той е скочил на 3000 лв. - увеличение от над 50 пъти.

По време на проверка в Сандански през уикенда пък данъчните са се натъкнали на ресторант, който работи без задължителния по закон регистриран касов апарат. Собствениците на ресторанта са нападнали двамата инспектори на НАП. Случаят е предаден на прокуратурата. "

Всеки, който нарушава закона или се опитва по насилствен начин да се противопоставя на него, ще бъде предаден на органите на реда", коментира случая изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

"Държавата, и в частност НАП, ще продължава да бъде безкомпромисна към подобни нарушения и прояви", посочва той.

Водещи