Два пъти по-ниски цени от средното за ЕС у нас 28.06 | 16:07

Ценовите равнища на потребителските стоки и услуги в общността варират силно

От iNews.bg

Ценовите равнища на потребителските стоки и услуги през 2010 година в страните от ЕС варират силно – от 143% над средното за общността в Дания до 51% от средното в България.

Това показват последните данни на Евростат. Проучването на агенцията показа още, че сред страните с високи ценови равнища са още Финландия (123% от средното), Люксембург и Швеция (и в двете държави по 120%), както и Ирландия (118%).

На опашката са България и Румъния (59% от средното за ЕС). Около средното ниво се движат Кипър, Гърция, Португалия и Испания.

За проучването на този индекс средните цени на потребителските стоки и услуги в ЕС се приемат за 100%. Данните се базират на концепцията за крайните разходите за потребление, които правят домакинствата.

Индексът е съставен и се състои от цените на потребителските стоки и услуги в няколко сектора – храни и безалкохолни напитки, алкохол и цигари, дрехи, потребителска електроника, транспортни средства и ресторанти и хотели.

Във всички тези сектори България е на дъното на класацията. По отношение на цените на храните нивото у нас е 66% от средното, като по този показател съперници могат да ни бъдат единствено Полша, където цените на храните са около 70% от средното за ЕС и Литва със 72%. Най-високи са цените в Дания (136% от средното за ЕС) и Ирландия (120%).

Що се отнася до цигарите цените у нас са 64% от средното в ЕС, а след нас се нарежда Унгария с 68%. Най-скъпи са цигарите в Ирландия (170% от средното за ЕС) и Великобритания (142%).

Дрехите у нас са 75% от средните цени на ЕС. На второ място по този показател е Унгария с ценови равнища в сектор "Дрехи" 85% от средното за общността и Великобритания – 89%. На обратния полюс е Швеция (126%) и Дания (125%).

Битовата електроника у нас се продава на цени около 85% от средните в ЕС. 91% са ценовите равнища в Полша. В останалите държави от общността няма големи разлики и цените са около средните за ЕС.

Цените в ресторантите и заведенията у нас са 45% от средните за ЕС. Компания на дъното ни правят още Румъния (50%) и Унгария (54%). На обратния полюс се нареждат Швеция (138%) и Ирландия (129%).

Водещи